Folk dør når det passer dem, og det må de få lov til

Jo nærmere jeg kom rommet med den døde damen, jo mer gikk det opp for meg hvor absurd situasjonen var. Jeg skulle ta på en død person.

Hele livet har døden vært en stor del av meg. Jeg er tredjegenerasjon gravferdskonsulent. Å vokse opp i denne bransjen har formet meg sommenneske. Jeg frykter ikke døden - jeg respekterer den. Å dø ser jeg på som detmest naturlige i verden. Det er på ingen måte sikkert at morgendagen kommer. Noen vil kanskje påstå at det er dystert, men jeg ser på detsom sunt. På mange måter vil jeg si det er nettopp denne forståelsen som girlivet menig.

For 55 år siden startet min farfar et begravelsesbyrå i Drammen. Han var innom flere andre bransjer før det, og jeg vet ikke om han riktigvisste hva han bega seg ut på. Folk dør når det passer dem, og det må de få lov til. Noen dør når det ikke passer dem også, men for farfar var jobben den samme. Og han elsket å bety noe for noen andre - å kunne hjelpe. «Det er den fineste jobben jeg noen gang har hatt», fortalte han. Men det var også krevende. Å drive begravelsesbyrå er altoppslukende og ganske uforutsigbart. Man må være tilgjengelig 24 timer i døgnet, hver eneste dag.

Pappa rundet nylig 40 år som gravferdskonsulent. En ledestjerne mange i bransjen har sett opp til, og jeg mer enn noen andre. Han jobbet mye da jeg var barn. Også når han var hjemme jobbet han. Det var en livsstil. Jeg tror kanskje pappa følte han hadde mye å bevise. For seg selv, for farfar, for meg?

Hjemme var døden et naturlig samtaleemne, ofte rundtmiddagsbordet. Jeg var fascinert av det pappa fortalte, og stilte mange spørsmål. Jeg ville ha detaljene og forstå mer av døden. At han hadde en viktig jobb skjønte jeg tidlig.

Pappa pushet meg riktignok aldri i den retningen: «Finn deg heller noe annet å gjøre», sa han til meg flere ganger. Han ville at jeg skulle gå min egen vei, og ikke kjenne på forventninger hjemmefra, slik han selv hadde gjort. Det er jeg veldig takknemlig for i dag. Allikevel var jeg ikke i tvil om hva jeg ville gjøre i arbeidsuka mi i 10. klasse.

Som 15-åring fikk jeg prøve meg som gravferdskonsulent for første gang. Nå skulle jeg endelig få se hva jobben som pappa elsket så høyt var. Vi skulle hente en død dame på et sykehjem. Jeg husker godt følelsene - en blanding av nervøsitet, ærefrykt og stolthet - da jeg trillet kisten gjennom korridorene på sykehjemmet. Jeg kjente også på en frykt for å ikke være god nok.

Jo nærmere jeg kom rommet med den døde damen, jo mer gikk det opp for meg hvor absurd denne situasjonen var. Jeg skulle ta på en dødperson. Løfte henne over i en kiste, gre håret hennes, kanskje kle henne i en hvit skjorte. Jeg, en 10. klassing med regulering og kviser i pannen, skulle bli den siste personen som så denne damen før kistelokket ble skrudd fast. Ville det være ekkelt? Ville det lukte? Med en klam og nervøs hånd åpnet jeg døren og gikk varsomt inn. Jeg kikket forsiktig rundt hjørnet, og rakk akkurat å tenke: «Hva er det jeg har begitt meg ut på?», før jeg så damen ligge i sengen sin.

Der lå hun! En søt, gammel dame med finkjolen på, og foldede hender rundt en enslig blomst. All frykt, nervøsitet og uro forsvant umiddelbart. Jeg visste at hun var død, men en annen kunne fort trodd at hun bare hvilte seg etter en litt strevsom dag.

Der og da forsto jeg hvor vakker døden kan være. Hvor naturlig den er. Senere har jeg lært at den også kan være både stygg og uforutsigbar, og slik skiller ikke døden seg nevneverdig fra livet. Sammen med min erfarne kollega la vi damen over i kisten med største respekt og forsiktighet, og brakte henne til byens kjølerom for oppbevaring. I løpet av uken fikk jeg være med på flere slike oppdrag.

Etter den uken visste jeg at akkurat som to generasjoner før meg, skulle jeg en dag ha dette som jobb.

Tilbake på skolen var alle interessert. Jeg svarte så godt jeg kunne, og var samtidig fascinert over at de manglet kunnskap om død ogbegravelser. Det gikk opp for meg at vennene mine snakker om andre ting rundt middagsbordet med sine foreldre. Hva det skulle være? Det forsto jeg ikke helt.

«Hvordan er det å jobbe i begravelsesbyrå? Gråter du mye på jobb? Må du ta på døde kropper? Hva er det ekleste du har opplevd?» Jeg svarer alltid etter beste evne, men forteller heller om fine ting. Både fordi jeg ønsker å belyse disse sidene av jobben min, men også fordi jeg ikke vil ødelegge matlysten deres resten av uken.

Folk tror ofte at jobben er som i amerikanske filmer og serier. Nei, vi balsamerer ikke den døde kroppen, vi har ikke egne folk som sminker liket for at det skal se mest mulig «levende» ut, og nei, du kan ikke ha urnen til moren din på peishylla. Asken skal i jorden. eller spres i naturen innen seks måneder.

Å snakke med barn om døden er det jeg liker best. De har ikke filteret som voksne har. Sammen med barnebokforfatter Endre Lund Eriksen har jeg besøkt barneskoler rundt om i landet. Vi snakker om hva man kan dø av, nedbrytningen av kroppen, og forandringene som oppstår i huden. Vi snakker om forskjellen på begravelse og kremasjon, og vi ser på bilder av ulike urner og kister.

Også barn vil på et tidspunkt miste noen de er glade i, og sørge. Det er det vi forbereder dem på. Rydder vekk misoppfatninger. Mitt mål er at døden skal få sin plass på læreplanen i skolen. I dag kan barn kan gå gjennom nesten hele grunnskolen uten å lære noe om døden. Først i 10. trinn i Kristendom, Religion, Livssyn og Etikk (KRLE) er døden nevnt: «Elevene skal kunne reflektere over filosofiske temaer knyttet til identitet og livstolkning, natur og kultur, liv og død, rett og galt». I mine øyne er dette langt fra godt nok. La døden få sin plass i skolen, sier jeg. Vil kunnskapsminister Tonje Brenna ta en kaffe endag?

Å vokse opp med døden har vært en berikelse for meg. Årene i bransjen har satt spor. Noen gravferder har vært så ufattelig triste og nydelige på samme tid, at jeg har måttet kjempe for ikke å gråte selv. Jeg kjenner nok også på at å være tredje generasjon i dette yrket betyr at jeg har mye å bevise, men for hvem? For meg selv? For pappa? For farfar?

Jeg respekterer døden, og er samtidig svært takknemlig for livet. Plutselig er det slutt. 

Del denne artikkelen